2011. szeptember 2., péntek

Győr Happy Planet Indexe először a Civilek Éjszakáján

A Civilek Éjszakája nevű kezdeményezést 2010-ben hívták életre azzal a céllal, hogy a civil szervezetek bemutathassák tevékenységüket az érdeklődőknek. Idén szeptember 10-én (szombaton) két győri civil szervezetnek, az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesületnek és a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiumért Közhasznú Alapítványnak köszönhetően Győr is helyet ad a rendezvénysorozatnak. A két szervezet együttműködése nem újkeletű, hiszen Győr ökológiai lábnyomának kiszámítását is szoros összefogással végezték. A munka folytatásaképpen a napokban zárult le Győr Happy Planet Indexének kutatása, melynek eredményét a Civilek Éjszakáján hozzák nyilvánosságra.

A KURFLI Közhasznú Kulturális Egyesület 2010-ben hívta életre Civilek Éjszakája elnevezésű kezdeményezését annak érdekében, hogy legyen egy éjszaka, amikor az emberek megismerhetik a civil szervezeteket. A rendezvény országszerte több helyszínen folyik, az érdeklődök számára mindenhol ingyenes a részvétel. A civilek éjszakájának célja, hogy ne csak szórólapról, hanem élőben is megismerjük a civil szervezeteket, személyesen is találkozhassunk velük. Az éjszakai időpont különleges hangulatot kölcsönöz egy ilyen rendezvénynek.

A Civilek Éjszakája a tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén ismét megrendezésre kerül szeptember 10-én (szombaton). A résztvevő civil szervezetek száma 2011-ben jelentősen megnőtt: Budapesten és 14 vidéki városban összesen 73 civil szervezet szervez programot a Civilek Éjszakája alkalmából. Nemcsak a programok mennyisége, hanem minősége is javul, hiszen a rendezvények számának bővülésével a programok is sokszínűbbek lesznek. Győrben például az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület és a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiumért Közhasznú Alapítvány közös ökológiai lábnyom és Happy Planet Index számítást népszerűsítő rendezvényére várják az érdeklődőket.

Az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület 2010-ben a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiummal közösen számította ki Győr városának ökológiai lábnyomát, melyet 2011-ben Győr Happy Planet Indexének (HPI) kiszámításával folytatott. A Happy Planet Indexnek része az ökológiai lábnyom, a kibővített mutató ugyanis ehhez viszonyítja a győri lakosok várható élettartamát és élettel való megelégedettségét. A kutatás a napokban készült el, eredményeit a két szervezet a Civilek Éjszakája keretei között hozza nyilvánosságra. Az este folyamán az érdeklődők nemcsak a számítások eredményét ismerhetik meg, hanem a kutatás résztvevőit is, akik kötetlen beszélgetés formájában szívesen válaszolnak a kutatással kapcsolatos kérdésekre. A szervezők az egyszerűtől a bonyolultabb kalkulátorok segítségével ökológiai lábnyom és HPI becslést is végeznek, valamint tippeket kaphatunk saját ökolábnyomunk csökkentésére is.

A győri program szeptember 10-én (szombaton) 20 órakor kezdődik a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium Tanácstermében (9027 Győr, Budai út 12. földszint), melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők! A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, regisztrációra az esemény Facebook oldalán van lehetőség: Civilek Éjszakája Győrben (http://www.facebook.com/event.php?eid=154496687969323).

A Civilek Éjszakája további programjai megtekinthetők a rendezvény hivatalos honlapján: http://www.civilekejszakaja.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése