2011. május 16., hétfő

Vállalati ökológiai lábnyom előadás a Kamarában

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szolgáltatási tagozata szeretettel vár minden kedves érdeklődőt a "Vállalati Ökológiai Lábnyom" címmel 2011. május 26-án 16.00 órakor a kamara székházának Klauzál termében megrendezésre kerülő programjára.

Időpont: 2011. május 26. (csütörtök) 16.00 – 18.00 óra

Helyszín: Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székháza, 9021 Győr, Szent István u. 10/a, Klauzál terem

Előadó: Dr. Szigeti Cecília, Széchenyi István Egyetem egyetemi adjunktusa

A rendezvény célja az ökológiai lábnyom mutató tartalmának és számításának megismertetése.

A mutató számítása néhány éven belül kötelező lesz ugyanúgy, mint a számviteli nyilvántartások vezetése. Ezért kiemelkedően fontos, hogy a vállalkozások vezetői megismerjék a mutatót és tisztában legyenek számításának folyamatával.

Mit jelent az ökológiai lábnyom?

Az ökológiai lábnyom megmutatja, hogy az emberek egy csoportja (ország, vagy város lakói, vállalat dolgozói) a Föld erőforrásaiból mekkora részt használnak fel fogyasztásukkal. Kiváló kommunikációs eszköz egy vállalat környezettudatosságának bemutatására, a változások hatásának szemléltetésére.

Az Európai Bizottság egy átfogó környezetvédelmi index bevezetését szorgalmazza, ennek alapját az ökológiai lábnyom jelenti. A mutató bevezetését az ENSZ támogatja és Magyarország csatlakozott egy nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek keretében vállalta, hogy 2015-re bevezeti az ökolábnyom mutatót. Az ökológiai lábnyom alapgondolata az, hogy a fogyasztást ki lehet fejezni az elfogyasztott javak megtermeléséhez szükséges földfelszín méretével. Ez lehetővé teszi, hogy összehasonlítsuk különféle népességi csoportok környezetre gyakorolt hatását.

A „pénz” helyett minden tevékenység értékelésére a „földterületet” használja a koncepció, ezért jól kiegészíti - nem helyettesíti! – a pénzügyi mutatókat.

Feléljük bolygónk tartalékait

Ma lakosonként világviszonylatban 1,8 hektár termőtalaj áll rendelkezésre az egyéni fogyasztási igények kielégítéséhez, ezzel szemben személyenként 2,2 hektárt használunk - az emberiség tehát nagyon gyors tempóban éli fel bolygónk tartalékait. Egy cég ökológiai lábnyoma egyértelműen kiszámolható azzal a módszerrel, melyet a Global Footprint Network hálózat 16 egyetem közreműködésével dolgozott ki.

Programterv:

Rövid bevezető előadás keretében az ökológiai lábnyom mutató ismertetése

Mutató számításának bemutatása

Egy konkrét kamarai tagvállalat ökológiai lábnyomának kiszámítása

Konkrét vállalati ökolábnyom kiszámítására akkor van lehetőség, ha egy jelentkező vállalat a szükséges adatokat a program kezdete előtt legalább 1 héttel rendelkezésre bocsátja.

Az előadó szakmai háttere:

Dr. Szigeti Cecília, a CG & Partners Kft. ügyvezetője a Széchenyi István Egyetem egyetemi adjunktusa, a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületének tagja. Ph.D fokozatát környezet-gazdaságtanból szerezte.

A Széchenyi Egyetemen működő Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiumban Magyarországon egyedülálló módon ökológiai lábnyom számítási kurzust szervezett, amelynek hallgatói egy országos rendezvény, illetve a közelmúltban Győr városának ökológiai lábnyomát már kiszámolták.

Érdeklődőink gyakorlati példákkal, konkrét feladatokkal és példákkal színesített előadást hallhatnak!

Résztvevőinknek az előadással összefüggő kérdésekben konzultációt biztosítunk.

A felhasznált prezentációs anyagot utólag elektronikus formában a résztvevőink rendelkezésére bocsátjuk.

A rendezvényen a részvétel térítésmentes!

A részvétel feltétele a regisztráció, melyet 2011. május 25., 12.00 óráig tudunk fogadni a koordinacio@gymskik.hu e-mail címen vagy a következő oldalon: http://www.facebook.com/event.php?eid=202154343155174.

Szeretettel várjuk Önöket!

Vállalatok számára a jelentkezési lap a következő linkről tölthető le:
http://www.gymskik.hu/index.php?id=4203

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése