2011. szeptember 12., hétfő

Győrben élni jó! – boldogan élnek a győriek

A 2010/2011-es tanév tavaszi félévében a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium egy kisebb csapata célul tűzte ki Győr Boldogság Indexének kiszámítását. A kutatás alapját a HPI (Happy Planet Index), Boldog Bolygó Index képezte. Ez a mutatószám az emberi jóllét és a fejlődés teljesen új mutatószáma, mely három különálló jelzőszámot foglal magában, ezek a következők: elégedettség az élettel saját bevallás alapján, ökológiai lábnyom és várható élettartam.

A HPI szakít az általánosan használt GDP-vel. Az egészséget és a pozitív életélményt határozza meg. A sikeres társadalom úgy tudja támogatni a jólétet, hogy az nem megy a Föld rovására. A számításhoz használt képlet egyszerűnek tűnhet, hiszen a boldog éveket kell osztani az ökológiai lábnyommal, azonban ezen adatok kiszámolása hatalmas munkát igényel. A képlethez szükséges még a születéskor várható élettartam. A kérdőív értékeléséhez és a reprezentativitás eléréséhez a Központi Statisztikai Hivatal lakossági adatai alapján meghatároztuk a különböző korcsoportok részarányát, az ún. lakossági kvótákat.

A kérdőív kitöltetése elsősorban online zajlott, de egyes korcsoportok nem voltak ilyen módon elérhetők, őket a kérdőív nyomtatott változatával értük el. A Kálóczy téri Idősek Otthonában személyes beszélgetés során töltettünk ki kérdőíveket néhány idős győri lakossal, az EESZI (Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény) együttműködésével és engedélyével. Ezeket a kérdőív eredményeket is felvittük az online felületre, hogy a kérdőív eredményeit elektronikusan tudjuk feldolgozni.

A korcsoportok eredményei súlyozott átlagolással kerültek a végső eredménybe, Győrben az adott korcsoportba tartozók aránya képezte a súlyozás alapját. Ennek eredményeként 1-től 10-ig terjedő értékskálán vizsgálva (ahol az 1 a legrosszabb, 10 a legjobb érték) saját bevallásuk alapján a győri nők boldogsága 7,22, a férfiaké 6,79. A kettő lakosságszám alapján súlyozott átlagaként a győriek boldogsága 7,02 lett.

A HPI képlethez a korábbi évben kiszámított győri ökológiai lábnyom is felhasználásra került, melyet a Szakkollégium és az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület közös munka keretében számított ki. Győr ökológiai lábnyomának értéke 4,33 gha/fő volt, ezt az értéket használtuk fel HPI számításunk során is.

A képlethez harmadik elemként szükséges volt a születéskor várható élettartam meghatározása. A Központi Statisztikai Hivatal férfiakra és nőkre vonatkoztatva külön vizsgálja a várható élettartamot, nekünk azonban egy összevont győri várható élettartamra volt szükségünk a számításhoz. A Győrre vonatkozó élettartamot egyszerűen a győri lakosság nemek szerinti arányával súlyoztuk. A győri lakosok 53,54%-a nő, 46,46%-a férfi. A KSH adatai alapján a várható élettartam nők esetében 78,86 év, férfiaknál 70,86 év. A várható élettartam 60-75 év között átlagosnak mondható, 75 év feletti élettartam esetén már jó az eredmény. Győr lakosságának várható élettartama az előbbi adatok alapján 75,14 év.

A három összetevő ismeretében kiszámítható Győr Boldogság Indexe:
HPI = [boldog évek száma / (ökológiai lábnyom + α)] x β
(α és β értéke állandó a New Economics Foundation meghatározása alapján: α= 3,35 β= 6,42)
Boldog évek száma= várható élettartam x élettel való elégedettség= 75,14 x 0,702 = 52,75 év
HPI (Győr) = [52,74828 / (4,33 + 3,35)] x 6,42 = 44,09427

A kutatás eredményeként Győr Boldogság Indexe 44,094. Ezzel az értékkel Győr, Olaszország Boldog Bolygó Indexéhez áll a legközelebb (Olaszország HPI értéke 44,0). A világ országainak rangsorában Győr városa a 69. helyen szerepelne. Győr Boldogság Indexe magasabb, mint a Magyarország egészére vizsgált érték. Magyarország HPI értéke 38,9. Győr HPI értéke megelőzi többek között az Egyesült Királyság (43,3) valamint Franciaország (43,9) HPI értékét is.

1 megjegyzés:

 1. Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Nagyon gyorsan és egyszerűen nyújtunk kölcsönöket, személyi kölcsönöket, autóhiteleket, otthoni hiteleket, diákhiteleket, üzleti kölcsönöket, feltalálói kölcsönöket, adósságkonszolidációt. stb.

  Kapjon engedélyt egy üzleti vagy egyéni hitelre ma, és szerezzen pénzeszközöket ugyanazon a alkalmazási héten. Ezek a személyes kölcsönök jóvá lehet hagyni, függetlenül a hitelezéstől, és sok boldog ügyfelünk van, aki támogatja ezt a követelést. De nemcsak megkapja a szükséges kölcsönöket; akkor a legolcsóbb lesz. Ez a mi ígéretünk: Garantáljuk a legalacsonyabb kamatlábat minden olyan kölcsön esetében, amely ingyenes fedezetet nyújt.

  Törekszünk arra, hogy pozitív tartós benyomást hagyjunk ügyfeleim elvárásainak túllépése során. Célunk, hogy méltósággal és tisztelettel kezeljük, miközben a legmagasabb minőségi szolgáltatást időben biztosítjuk. Nincs szükség társadalombiztosításra, és nem szükséges hitelesítési ellenőrzés, 100% -os garancia. Kérjük, azonnal válaszoljon az alábbi részletek alapján, ha érdekel a kölcsön, és mentes a csalásoktól.

  E-mail: progresiveloan@yahoo.com
  Call / WhatsApp: +16626183756
  Webhely: https://progresivefunding.wordpress.com  VálaszTörlés