2010. július 7., szerda

Hiányzó adataink

Győr ökológiai lábnyomának számítása jelenleg az adatgyűjtés stádiumában áll. Az adatok összegyűjtése 90%-osnak mondható a következő területeken: élelmiszer- és vízfogyasztás, tartós fogyasztási cikkek, hulladékfelhalmozás, turizmus és közösségi közlekedés.
Viszont továbbra is hiányoznak a kisállatok (házikedvencek) fogyasztására, anyag- és papírfelhasználásra vonatkozó adatok, illetve a teherforgalommal (MÁV, GYSEV - tonnakilométer) és a városi személygépkocsis közlekedéssel (utaskilométer) kapcsolatos adatok. A személygépkocsis közlekedés esetében szükségünk lenne mind a helyiek és ingázók, mind pedig az átutazók forgalmára, hogy ezek alapján CO2 kibocsátást kalkulálhassunk.
Az előbb felsoroltakra sajnos a KSH nem gyűjt adatokat, és nem találkoztunk olyan adatbázissal vagy kutatással sem, melyek alapján erre legalább egy megközelítő becslést adhatnánk. Az anyag- és papírfelhasználásra ugyan létrehoztunk egy intézményi kérdőívet, azonban ezekre a kérdésekre a legtöbb esetben a kitöltők sem tudnak választ adni, hiszen náluk sem állnak rendelkezésre ilyen jellegű nyilvántartások.
Természetesen próbálkozunk megoldást találni a fenti problémákra, hiányosságokra, hogy a lehető legpontosabban határozhassuk meg Győr ökológiai lábnyomát.
Ha valakinek bármiféle ötlete/tanácsa/véleménye van a témával kapcsolatosan, szívesen fogadjuk levelét az info@iffegyesulet.hu vagy info@cgpartners.hu vagy info@kautz.hu címek bármelyikére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése